Gyere el Te is! > Naptár > News3

 
 

News3

www.cserkesz.info


Ünnepélyek és évfordulók:

> Január 22-e 1989-től a magyar kultúra napja. 1823-ban ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnusz írását.

> Kodály emlékévet tartunk 2017-ben. Kodály Zoltán zeneszerző születésének 135. és halálának 50. évfordulója alkalmából.

> 2017-ben ünnepeljük Arany János születésének 200. évfordulóját. Ezt az esztendőt az Országgyűlés és a Magyar Tudományos Akadémia Arany János emlékévnek nyilvánította.

> A 2017-es évet Szent László emlékévnek nyilvánította a nemzetpolitikai államtitkárság a „lovagkirály” trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából.

> Márton Áron emlékév 2016-ban volt az erdélyi püspök születésének 120. évfordulója alkalmából. www.martonaron2016.hu

 

> Magyarországi tanulás
A Rákóczi Szövetség a Magyar Diaszpóra Tanács kérése alapján, az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából 2016 szeptembere és 2017 júniusa között lehetőséget kíván teremteni magyarországi tanulmányútra közel 650 diaszpórában élő fiatalnak.
www.rakocziszovetseg.org


> Mikes Kelemen Program
Az Országos Széchényi Könyvtár szervezésében elindított Mikes Kelemen Program 2014-ben kezdte munkáját. A diaszpóra jelzései rámutattak, hogy a magyarság által az elmúlt évtizedek alatt gondos munkával összegyűjtött könyvek, levéltári anyagok, levelezések, vagy egy közösség életét bemutató folyóiratok, aprónyomtatványok állományai egyre nagyobb veszélyben, sok esetben a megsemmisülés határán vannak...
www.nemzetiregiszter.hu/mikes-kelemen-program


> Julianus program
A magyar emlékekről és azok fellelhetőségéről szól. Minden jelentős örökség feltérképezése segíti munkánkat, legyen szó magyar házakról, központokról, oktatási intézményekről, templomokról, magyar tulajdonú temetőkről, múzeumokról, avagy szobrokról és emléktáblákról. Ahhoz, hogy egy érték bekerüljön a program kataszterébe, nem kell mást tenni, mint egy adatlapot kitölteni és néhány fotó vagy egy rövid videó dokumentációval elküldeni a julianus@kim.gov.hu e-mail címre.
www.nemzetiregiszter.hu/julianus-program-leiras


> Pályázati kiírások
Oktatás, vállalkozások...
www.nemzetiregiszter.hu/palyazati-lehetosegek
 

Végül, de nem utolsó sorban
> Az Országos Széchenyi Könyvtár digitális könyvtárában tengernyi olvasnivalót lehet találni (regények, versek, tudomány stb.), nem csak rovás írással:
www.mek.oszk.hu
 

 

:: www . cserkesz . info :: 88. sz. Bethlen Gábor cserkész csapat Mainz, Németország.